G-20 ZİRVESİNDE KÜTAHYA ÇİNİSİ DAMGASI
Dışişleri bakanlığı organizasyonu ile G20 liderler zirvesi kapsamında 1. Gün “Cumhurbaşkanlığı G20 Home Kültür Alanı “nda ki Çini Sanatçısı Nida Olçar’ın açtığı Çini standına ilginin fazla olması dikkat çekiyor
Türk siyasetçi ve diplomat. Eski Avrupa Birliği Bakanı ve eski Dışişleri Bakanı,halen AK parti genel başkan yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu , Antalya valisi Muammer Türker ,Antalya Büyükşehir belediye Başkanı Menderes Türel ile yabancı ve Türk gazeteciler ziyaret ederek çini eserlerini yakından inceleyerek bilgiler aldılar.
Nida Olçar gazetemize yaptığı açıklama da:
“Gümüş, bronz ve altın olarak üç çeşit grup bulunmakta. Dünyada birer tane olan çini eserlerimizi de burada sergiliyoruz. Türklerde büyük öneme sahip olan at, tavus kuşu, bereketi simgeler; hayat ağacı ailenin devamını ve soyu simgeler. Keşkül-ü fukara kapları var. Zenginlerin fakirlere içerisinde altın ve yiyecek verdiği kapların çiniye uyarlanmış hallerini sergiliyoruz. Çinilerle kültürümüzü tanıtıyoruz.”
Ayasofya’da sergilenen mozaiklerin de örneklerini tasarladıklarını anlatan Olçar, “kültür alanında Marev kültür konserini izledikten sonra konuklara Geleneksel Türk El sanatlarımızın önemli unsurlarından Çini yapımı konusunda canlı performans ile bir gösteri gerçekleştirdim.Dışişleri bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürümüz Okan İbiş bey’in himayelerinde gerçekleşen organizasyona konuk olmaktan büyük onur duydum.” dedi.