Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kütahya °C
Turunc Fly Wuppertal 42107, Gathe 45 0202/444765 - 017670572930 Turuncfly@web.de

Türkçe, Macaristan’da seçmeli dil oldu.

REKLAM ALANI
13.01.2016
797
A+
A-

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Obuda Lisesi’ne hediye edilen dil laboratuvarının teslim törenine katılan Macaristan Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan’da Türkçenin seçmeli ders olarak okutulmasını “tarihi bir an” olarak niteledi.
TİKA tarafından, Budapeşte’deki Obuda Lisesi’ne hediye edilen dil laboratuvarının teslim töreninde konuşan Varga, Macaristan’da bir lisede Türkçe’nin seçmeli ders olarak verilmesini “tarihi bir an” olarak nitelendirerek: ”Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz çünkü Macaristan’da ilk defa Macar Devleti’nin yönetimi altındaki bir okulda Türkçe seçmeli ders oldu. Bu adımın atılmasında TİKA başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Macaristan-Türkiye ilişkilerine de değinen Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: ”İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler tarihi bir seviyede. İkili ilişkilerin daha da gelişmesi için siyasiler olarak tüm olanaklarımızı kullanıyoruz. Bu ilişkilerin ekonomi alanına da sirayet ettiğini görüyoruz. Örneğin, 2015 yılının ilk 10 ayında Macaristan’ın Türkiye’ye ihracatı ise yüzde 19, ithalatı ise yüzde 25 arttı. İki ülke arasında tarihi mekanların korunması konusunda örnek gösterebilecek derecede işbirliği mevcut.
Budapeşte’deki Gül Baba Türbesi başta olmak üzere, Zigetvar, Eğri ve Pecs şehirlerindeki Türk dönemi tarihi eserlerin korunması konusunda da çalışmalar devam ediyor.”
Varga, Türkler ve Macarların geçmişte yaşananları arkalarında bırakarak ortak bir geleceğe baktıklarını kaydederek: ”Osmanlı, Macarların tarihi simalarından Rakoczi ve Kossuth’u kendi ülkesinde kabul etti. Macaristan’da hala Macarların Türk mü yoksa Fin-Ugor kökeninden mi geldiği tartışması devam ediyor. Bugün her iki milleti siyasi, kültürel ve birçok alanda çeşitli bağlar birleştiriyor. Örneğin meşhur Macar futbolcu Balazs Dzsudzsak’ın Türkiye’de forma giymesi bizi mutlu ediyor.” dedi.
Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alattin Temur da Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ilişkinin her geçen gün daha da kuvvetlendiğini ifade ederek: ”Türkiye ve Macaristan çok özel ilişkilere sahip iki ülkedir. Tarihte zaman zaman rekabet yaşamış olsa da bunu arkalarında bırakıp yüzlerini ve kalplerini geleceğe ve dostluğa çevirebilmiş iki millettir. Türkiye ve Macaristan tarih boyunca birbirlerini desteklemiş ve yardımcı olmuştur.” ifadesini kullandı.
macar türkce
(Alıntıdır)

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.