Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kütahya °C
Turunc Fly Wuppertal 42107, Gathe 45 0202/444765 - 017670572930 Turuncfly@web.de

SİMAV`DA BAKIR İŞLEMECİLİĞİ TARİHE KARIŞIYOR

REKLAM ALANI
07.02.2016
778
A+
A-

bakırKütahya’nın Simav ilçesinde 1980’li yıllarda sayıları 40’ı bulan bakır işleme ustalarından geriye tek kalan İsmail Keleş (60), mesleği sürdürmeye çalışıyor.
Bir zamanların gözde mesleklerinden olan bakır işleme sanatıyla ilgili son zamanlarda usta yetişmediği gibi bu işi yapan ustalarda ya hayatlarını kaybediyor, ya da iş olmadığı gerekçesiyle bırakmak zorunda kalıyor. 1980’li yıllarda Kütahya’nın Simav ilçesinde sayıları 40’ı bulan bakır işleme ustalarından geriye İsmail Keleş kaldı. Baba mesleği olduğu için bakır işlemeciliğine devam eden Keleş, sanatını ilçede tek başına sürdürmeye çalıştığını söyledi.
Bakır işlemeciliği sanatını sevdiği için işinden ayrılamadığını ifade eden Keleş, ilçede bu mesleği sürdürecek kendisinden başka hiçbir usta kalmadığından üzüntü duyduğunu belirtti.
Keleş, “Günümüzde çıraklık ve kalfalık kurslarında bile yer almayan bakır işlemeciliği sanatının, zirvede olduğu yıllarda çırak olmak bile büyük ustaların tavsiyesine dayanıyordu. Simav ilçe merkezi başta olmak üzere köy ve kasabalarımızda dahi bu sanatı icra eden usta kalmadı. Bakırcılığın son ustası olarak ömrümün yettiği kadar bu sanatı devam ettireceğim. Son yıllardaki plastik, cam ve çelik mutfak eşyalarının hakim olduğu piyasada bakırcılık sanatı neredeyse yok olmak üzere, özellikle halk eğitimi yapan kurumların bakır işleme sanatını gündeme almaları gerekir” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.