Dürüst Ahlaklı olabilmek…
Dürüst kelimesinin anlamına şöyle baktımkı güzel kelimelerlen ifade edilmiş..
“sağlam, doğru düzgün anlamlarına da gelen, farsça kökenli bir kelime.. yalan soylemeyi sevmeyen, default olarak dogrulari ve gercekleri anlatan kisiye yakistirilan nitelik. “
Şimdi ise ahlak kelimesinin anlamına bakalım ..”ahlak dogru ile yanlışı ayırmadır. isim (ahlalkı, l ince okunur) Arapça aḫlāḳ …Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları, .
Acaba neden dürüst ve ahlaklı toplum olamıyoruz oyasaki dürüst olmak o kadar kolayki yalandan hıyadan yalakalıktan uzak kalacaksın hepsi bu bu kadar hayati hiç zorlaştırmaya gerek yokki..
sadece hayat felsefeni dürüstlük ve ahlaklık kelime manalarını yerleştireceksin hepsi bu..
Kitabimiz Kuran kerimde Ahlak ile ilğili ayetler o kadar cokki bazıları
KALEM : 4 – Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.
FATIR : 18 – Hem günah çeken bir kimse, başkasının günahını çekmeyecek; yükü ağır basan, onun yüklenilmesine çağırsa da ondan bir şey yüklenilmeyecek, isterse bir yakını olsun. Fakat sen ancak o kimseleri sakındırısın ki, gaybda Rablerinin korkusunu duyarlar, namazı dürüst kılarlar. Temizlenen de sırf kendisi için temizlenir. Nihayet dönüş Allah’adır. NİSA 49 – Kendi nefislerini temize çıkaranları görmüyor musun? Hayır! Ancak Allah, dilediğini temize çıkarır. Onlara kıl kadar zulmedilmez.
Ahlak, moralite ya da aktöre güncel anlamda: toplum içinde kişilerin uydukları davranış biçimleri ve kurallardır. Tarafsız ve genel bir ifadeyle iyi ve kötü arasındaki niyet, karar ve etkinlik farklılığıdır. İkinci anlam daha genel geçerdir. Halk arasında ahlak, doğru ve haklı olan zorunlu davranış biçimidir. Genel bir görüş olarak bakıldığında ise “üzerinde uzlaşılan bireyler arası kurallar” anlamındadır. Ahlakın felsefi olarak sorgulanmasında daha çok “etik” adı kullanılır. Aristoteles ile gelişen “etik” daha çok genel yargılara varan sistemsel ahlak anlayışı olarak anlaşılır. Ahlak ise bireylerin doğru ve yanlış algısını betimlemek için kullanılmıştır. Türkçede ikisine de ahlak karşılığı verilmiştir.
Dürüstlük; insanın söz ve davranışlarıyla, niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır,
Dürüstlük; Allah’ın ve Rasûlü’nün çizdiği rotadan ayrılmamaktır.
Dürüstlük; insan onurunun ve sağlıklı toplum yapısının vazgeçilmez şartlarından birisidir.
Dürüstlük; insanın kendisine verdiği sözü tutmasıdır.
Dürüstlük; hayatın bütün alanlarında en güzel tutum ve davranışları sergilemektir.
Dürüstlük; zorlukları görünce yalpalamamaktır.
Dürüstlük; her ortamda tutarlı ve onurlu duruşunu muhafaza edebilmektir.
Dürüstlük; haksızlık yapana yanlış yaptığını uygun bir şekilde söyleyebilmektir.
Dürüstlük; konulan bütün kurallara uymak ve fakat keyfî davranışları terk etmektir.
Dürüstlük; başkalarının haklarına saygı göstermektir.
Dürüstlük; özünün ve sözünün bir olmasıdır.
Dürüstlük; tek başına kalsa bile kartallar gibi yalnız uçmak, ama dosdoğru yoluna azim ve kararlılıkla devam etmektir. .
Ahlâk; insan nefsinde yerleşen öyle bir melekedir ki fiiller, hiçbir fikri zorlama olmaksızın, düşünüp taşınmadan bu meleke sayesinde kolaylık ve rahatlıkla ortaya çıkar.
İmam-ı Gazali
Ahlâklı insan basit ve dürüsttür, kişisel gururu yoktur.
Lao Tzu
Ya işte dostlar dürüst ve ahlaklı olmak gercekten zor değil …
hayatımızda böyle olumsuz hareketler dahi olsa bizler vazgeçmemeliyiz.Ahlaksız dürüst olmayanlarlan poz vermeye yada onun masasına oturup onların dürüstsüzlügüne ve ahlaksızlığına pirim vermeye gerek yok…
Değerli hocam insanların davaları kutsaldır ve yorucudur, sizin onurlu ve dik duruşunuz,bizleri imrendirip gururlandırıyor
sayğılarımla
sayğılarımla