Mide Küçültme Ameliyatı Risklimidir? Riskleri Nelerdir?
Merhaba,
Zayıflama yöntemlerine medya ve toplumun ilgisi daima yüksek olmuştur.
Geçmişte uygulanan yöntemlerin oluşturduğu olumsuz algıyı düzeltmek için bu konuda çok daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Bugün son zamanlarda popülaritesi giderek artan mide küçültme ameliyatı ve bu ameliyatın risklerinden bahsetmek istiyorum.
Beslenme bizim en temel ihtiyacımızdır. Günümüzde zamanımızı çok daha programlı yaşamak zorundayız.
Hızlı tüketilen yapay içerikli besinler ve metabolizmamıza uygun olmayan beslenme alışkanlıkları çağımızın hastalığı obeziteyi maalesef toplumun her kesiminde yaygınlaştırmıştır.
-Öyle ki- kilo problemi bazen hayatımızı alt üst edecek düzeye ulaşarak cerrahi yardım almayı gerektirmekte bunun yanında birçok hasta operasyonun yarattığı riskler nedeniyle ameliyattan kaçınarak gerçek sağlığına kavuşamamaktadır.
Bu yöntemlerin en çok uygulanan şekli mide küçültme ameliyatıdır. Peki obezite cerrahisi gerçekten çok mu risklidir? Mide küçültme ameliyatının riskleri nelerdir?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var mide küçültme ciddi komplikasyonları olabilen önemli bir ameliyattır. Bu nedenle ancak bu konuya odaklanmış yüksek tecrübeli cerrahlar tarafından uygulanmalıdır.
Mide küçültme operasyonunun en sık karşılaşılan komplikasyonlarını gelin birlikte inceleyelim.
KAÇAK
Mide küçültme ameliyatı ile mide kapasitesi %80 kadar azaltılır. Bu işlem kartuş adı verilen zımba benzeri uçlar yerleştirilmiş stapler aletlerinin seri olarak uygulanması ile yapılır.
Sonuç olarak kenarında uzun metal zımba hattı bulunan muz şeklinde yeni bir mide ortaya çıkar. Ameliyat sonrası erken dönemde bu metal zımba hattının güç ve bütünlüğü kritik önem taşır.
Dikiş hattında sızıntı yani kaçak olması mide küçültme ameliyatının en sık görülen ve en ciddi komplikasyonudur. Bu komplikasyon uzamış iyileşme süresi ve nadiren hayati sonuçlara yol açabilir.
Yapılan çalışmalarda kaçak görülme sıklığı ortalama %2-3 civarındadır. Bizim serimizde bu oran binde birbuçuk düzeyindedir.
Obezite cerrahisinde mide küçültme ameliyatı yapılma yöntemleri zamanla gelişim göstermiştir. Yeni üretilen stapler aletleri üç sıralı sistemle çalışarak kaçak riskini azaltır.
Biz de dahil olmak üzere bazı cerrahlar zımba hattını iki kat olacak şekilde ekstra dikişler koyarak desteklemektedir. Bu ileri laparoskopi tecrübesi gerektiren ve oldukça zor bir işlemdir.
Bazı cerrahlar ise ameliyat sırasında kaçak önleyici peristrip denilen destekleyici maddeler kullanarak daha ileri destekli zımba hattı oluşturmaya çalışır.
Ayrıca her ameliyatta olası hasarlı bölümleri belirlemek için rutin olarak kaçak testi uygulanır.
Tüm bu uygulamalar kaçak oluşumundan kaçınmak için yapılır. Burada cerrahın tecrübesi ve tekniği uygulama şekli kaçak oluşumunun önlenmesindeki en önemli parametredir.
EMBOLİ
Mide küçültme ameliyatının bir diğer komplikasyonu ise emboli oluşumudur.
Emboli bacaklarda pıhtı oluşması ve bu pıhtının akciğer beyin gibi organlara giderek bu organların damarlarını tıkamasıdır.
Emboli yalnızca mide küçültme ameliyatında değil kişilerin geçireceği tüm ameliyatlarda oluşabilir. Obez bireylerde emboli riski daha fazladır.
Emboliden korunma amacıyla hastaya mide küçültme ameliyatı öncesinde kan sulandırıcı ilaç uygulanır.
Ameliyat süresince hastanın bacaklarına aralıklı basınç uygulayan özel aparatlar takılır. Böylece hasta ameliyat sırasında bile emboliden korunur.
Ameliyat sonrası erken dönemde ayağa kaldırılan hastaya sık aralıklarla kan sulandırıcı uygulanmaya devam edilir.
Bu önlemlerin alındığı hastalarda emboli oluşumuna rastlamak pek mümkün değildir.
KANAMA
Mide küçültme ameliyatının bir diğer komplikasyonu kanamadır.
Kanama sıklıkla ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde izlenir. Genelde kan ve kan ürünleri verilerek tedavi edilir.
Nadiren hasta yeniden ameliyathaneye alınır kanama odağı bulunarak kanama durdurulur.
Emboliden korunmak için yapılan kan sulandırıcılar kanamaya eğilimi artırır. Fakat kanama emboliye göre çok daha masum bir komplikasyondur. Bu nedenle kan sulandırıcı mutlaka yapılmalıdır.
Bunların dışında mide küçültme ameliyatlarından sonra yara yeri enfeksiyonu ve ameliyat fıtığı gibi nadir komplikasyonlar da görülebilir.
Unutulmamalıdır ki obezite bir hastalıktır ve cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Mide küçültme ameliyatları artık daha sık yapılmakta ve yapılmaya da devam edilecek. Toplum olarak bu hastalık hakkında daha bilinçli ve bilgili olunmasına ihtiyaç vardır.
Sağlıklı kalın
Op. Dr. Tufan Ergenç