EMET VE HİSARCIK’TA DAVAYI KAZANAN 160 İŞÇİ NE YAPACAK?
Çalışma Bakanlığı taralından hazırlanan ve “Çalışma Hayatıyla ilgili Düzenlemeler Ekim 2014” başlığını taşıyan düzenlemede kamuda asıl işlerde çalışan taşeron işçilerine “şantajla kadro” hakkı öngörülüyor.4857 sayılı îş Kanunu’na ve Yargıtay kararlarına göre, kanundışı bir biçimde çalıştırılan taşeron işçileri, başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak geçmişe dönük 5 yıllık süre için hak talebinde bulunabiliyor. Ancak hükümet tarafından hazırlanan düzenlemede taşeron işçisinin bu haktan vazgeçmesi halinde kadro hakkına sahip olabiliyor.
İŞÇİ BAŞINA 80 BİN LİRA
İş Kanunu’na göre, asıl işin bir bölümünün taşerona verilmesi için “teknolojik nedenlerle uzmanlık” koşulu aranıyor. Bu koşul yerine getirilmediğinde, asıl işverenle taşeron arasında imzalanmış olan alt işverenlik sözleşmesi “yok” sayılıyor ve taşeron işçisi işin başından itibaren asıl işverenin işçisi kabul ediliyor. Böylece asıl işverenin işçisi sayılan taşeron işçileri, son 5 yıllık dönem için, asıl işverenin işçilerinin her türlü hakkını talep edebiliyor. Böylece bir taşeron işçisi hem kadro hem de geriye dönük 5 yıllık alacak hakkına kanunen sahip olabiliyor.
Ancak Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan bu düzenlemede, taşeron işçisinin geçmişe dönük 5 yıllık alacaklardan vazgeçmesi halinde kadroya alınacağı öngörülüyor.
Örneğin Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan bir taşeron işçisi, Yargıtay tarafından da onaylanan kadro hakkı sonucunda geriye dönük 5 yıllık alacak davasıyla yaklaşık 70-80 bin ira aldı. İşte hükümet asıl işverenin işçisi çokluğu tespit edilen taşeron işçilerine bu haktan vazgeçmesi halinde kadro vereceğini öngörüyor. Öte yandan kamuda muvazaa tespiti yapılan işyerlerinde çalışan taşeron işçilerinden ihtiyaç fazlası olanlar ise ihbar ve kıdem tazminatları ödenerek sözleşmeleri sona erdirilecek.
YÜK’ 2 MİLYAR TL
Çalışma Bakanlığı tarafından 1 Mart 2013 tarihinde yapılan hesaplamaya göre, kamu kurumlarında çalışan ve kadro hakkını kanunen kazanan taşeron işçilerinin “tahmini maliyük”ü yaklaşık 2 milyar lira civarında. Bakan!ık’a göre, muvazaa tespiti yapılan kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerinin tahmini toplam alacağı şöyle: Karayolları Genel Müdürlüğu’nden (5 biri 796 muvazaa kararı) 816 milyon 783 bin TL, Sağlık Bakanlığı’ndan (70 muvazaa kararı) 1 milyon 200 bin TL, Enerji Bakanlığından (TTK) (2 bin 53 muvazaa karan) 719 milyon TL, ETİ MADEN’den (160 muvazaa kararı) 20 milyon TL, TPAO’dan (476 muvazaa kararı) 3 milyon 200 bin TL.
Emet ve Hisarcık ilçelerimizden 160 işçi konu ile ilgili Eti madene dava açmış ve kazanmıştı. Eti Madenin açtığı karşı davanın reddiyle 160 işçinin, Alt İşveren Yönetmeliği 13. maddesine göre Bakanlık Bölge Müdürlüğünce taşeron işletmesi nezdindeki tescil işlemi iptal edilecek ve burada çalışanların baştan itibaren Emet Bor İşletme Müdürlüğünün işçisi sayılması gerektiği yolu açılacaktı.