IPARD II I. ÇAĞRIDA 43 MİLYON TL TUTARINDA PROJE
TKDK Kütahya İl Koordinatörlüğü’ne I. Çağrıda Hayvancılık Sektörü İle İlgili 43 Milyon TL Tutarında Proje teslim edildi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Kütahya İl Koordinatörlüğü IPARD I kapsamında desteklediği yaklaşık 110 Milyon TL tutarındaki yatırımlarının ardından IPARD II programı ile çıkmış olduğu I. Çağrı ilanı ile hayvancılık sektörü için hibe dağıtmaya devam ediyor.
18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD-II programının 1. Çağrısında 6 adet süt üreten tarımsal işletme, 10 adet et üreten tarımsal işletme ve 4 adet kanatlı eti üreten tarımsal işletme projesi alınmıştır. Toplam 20 adet projenin yatırım tutarı 43.099.307,67 TL olup verilecek hibe tutarı 29.195.757,47 TL’dir.
Projelerin incelenmesi başlamış olup, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması üzerine sunulacak olan projeleri 25 Mart 2016 Cuma gününe kadar kabul edecektir.
Kurum daha önceki süreçte büyükbaş, küçükbaş hayvansal ürün üretimden işleme ve pazarlanması sektörüne, su ürünleri işleme pazarlanmasından meyve sebze işleme ve pazarlama sektörüne, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinden kırsal turizm faaliyetlerine kadar daha bir çok sektör için hibe desteğinde proje kabul edip onaylamıştır. Yatırım kapsamında inşaat işlerinden makine ekipman alımına, hizmet alımından proje görünürlüğüne kadar birçok alan için hibe dağıtmıştır. IPARD II programı kapsamında artık farklı sektörlere de yatırım konusunda destek vermeye başlıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimine, tarımla ilgili makine ekipman parklarının yapımına, mevcut yumurta işletmelerin modernizasyonundan, kaz yetiştiriciliğine ve daha birçok alanda hibe dağıtmaya başlıyor. Yatırım kapsamında makine ve ekipman alımı, bilgi sistemleri alımı, inşaat işleri, hizmet alımı ve proje görünürlüğü kapsamında ilgili sektörlere proje karşılığı hibe dağıtacak. Faydalanıcılar için uygun harcamalar kapsamında yer alan herhangi hizmet ve/veya tedarik edilen mal ve/veya yapılan iş için KDV’den muaf tutulacaklardır.
Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması kapsamında, süt ürünlerinin işlenmesi, et ürünlerinin işlenmesi, meyve sebzelerin işlenmesi ve su ürünlerinin işlenmesi ile ilgili yatırımlara %50 hibe oranı ile desteklenecektir.
302-Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve İş geliştirme Sektörü kapsamında hibe oranı %65 olup; bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, süs bitkisi, fide fidan yetiştiriciliği, çiçek soğanı üretimi, seraların inşası ve modernizasyonu, mantar, misel ve arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmeleri, kırsal turizm faaliyetleri kapsamında en fazla 25 oda kapasiteli konaklama tesisleri, apart otel, butik otel, yeme içme tesisleri, rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parklarının kurulumu kırsal alanda olma şartıyla tarımsal makine kiralama ve tamir atölyelerini şahıslar, 1163, 1581, 5200, 5996 or 6964 sayılı kanunlar kapsamındaki üretici örgütleri, kooperatifler ve birlikler başvuru yapabileceklerdir.
Yatırımcılara kırsal alanlarda biyo-yakıt, biyo-gaz, biyo-kütle, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, termal güneş enerjisi, fotovoltaik, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve yukarıda belirtilenlerin kombinasyonları dahil 1 MW kapasiteye kadar olan yenilenebilir enerji yatırımlarına, %65 oranında hibe desteği verilecektir. Projelerin kabul tarihi 28 Mart Pazartesi başlayacak olup son başvur tarihi 22 Nisan 2016 Cuma olarak belirlenmiştir.
Proje sunacak yatırımcılarımızın proje kapsamında gerekli bilgileri Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) dan almaları önemle duyurulur.