Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kütahya °C
Turunc Fly Wuppertal 42107, Gathe 45 0202/444765 - 017670572930 Turuncfly@web.de

NEDİR OBEZİTE?

tfn-ergencYaşam koşulları değiştikçe beslenme alışkanlıklarımız değişiyor.

İş hayatı, katkı maddesi içeren yapay besinler, hareketsiz yaşam, çeşitli ilaç ve tedavi uygulamaları sonucu obezite giderek yaygınlaşan bir sorun halini almıştır.

Hemen her yaşta insanı etkileyen bu yeni dünya problemine artık bir hastalık gözüyle bakılmakta.

Obezite yağların aşırı birikmesi ile beden ve ruh sağlığımızı bozacak düzeyde kilolu olma durumu olarak tanımlanabilir. Morbid Obezite ise bu durumun hayatı tehdit edecek düzeye ulaşmasıdır.

İhtiyacımız olandan fazla tüketilen tüm besinler yağ dokuda birikirler. Bilinmelidir ki yağ dokusu yalnızca depo değil aynı zamanda hormon salgılayan bir kaynaktır. Bu salgılar iştahı giderek artırır obezitenin ağırlaşmasına ve doyma sınırının artmasına neden olur.

Obez bireylerde normal kilolu insanlara oranla diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliği, uyku bozuklukları ve uyku apnesi, nefes darlığı, reflü, depresyon, adet düzensizlikleri ve kısırlık, eklem hastalıkları, safra kesesi taşları, beyin hastalıkları, meme ve prostat kanseri gibi bazı kanserler, kolesterol yüksekliği gibi birçok hastalıkta belirgin risk artışı olmaktadır. Obezite cerrahisi sonrası bu hastalıklardaki risk oranı normal sağlıklı kişilerle benzer seviyelere inmektedir.

Obezitenin kişide yarattığı risk durumunu değerlendirmek ve uygun tedavi yaklaşımı belirlemek amacıyla Beden Kitle İndeksi (BMI, VKI, BKİ ) sınıflaması kullanılır.

Morbid obezite beden kitle indeksinin 40’ın üzerinde olması veya diyabet hipertansiyon gibi yandaş hastalık varlığında 35’in üzerinde olması durumudur. Bu kişiler varolan mevcut riskler nedeniyle obezite cerrahisinden fayda görürler.

bki

Beden kitle indeksi kişinin kilosunun boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Örneğin 1.70 boyunda 120 kg olan bir kişinin beden kitle indeksi

120 / 1.70×1.70 = 41.5 olarak hesaplanır.

Beden kitle indeksinizi hesaplayın.

Obezite artık cerrahi olarak tedavi edilebilen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Op. Dr. Tufan Ergenç

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.